Lagt merke til hva folk som skriver, driver og drasser rundt på?
Dato: 29.08.24
Som de holder i hånden, drar med seg nedover gata, rundt hjørner, over veikryss, som de lirker og lokker med, og jevnlig frister med åte som spenning, drama, damer og kjekkaser? Det er leseren.
I dag har jeg vært ute og redigert skog
Dato: 27.08.24
Jeg kan love at alle som synes tekst er tungt, kan ta seg en tankesving.
Det skumle, blanke arket. Fra ingenting til idé
Dato: 08.07.24
Det blanke arket er ikke skummelt fordi det er blankt, det er skummelt fordi det fanger deg straks du plasserer noe på det. Bli med på skrivekurs i Roma 4. og 5. oktober 2024.
Skrivekurset Skriv, skap, realiser! 4. og 5. oktober 2024 går til det essensielle: Å bli en bedre skribent
Dato: 04.07.24
Kun 10 plasser. Sted: Circolo Scandinavo i Roma, det skandinaviske kulturhuset, den 4. og 5. oktober (høstferien) 2024 Pris: 6 900 NOK
Og så bare renner ordene ut av fingrene, liksom.
Dato: 03.07.24
Nei, de gjør jo ikke det, har jeg tenkt mange ganger. Men så kommer jeg på at: Jo da, de gjør det. Innimellom. Det er de gangene du svimler aldri så lite når du avslutter, før du leser gjennom teksten som en siste sjekk - og nyter det. Sannsynligvis tenker du nå at gleden ikke holder til neste dag. Men jo. Den gjør det. Når det svimler skikkelig, holder den i årevis.
Bak maktas språkvegg vokser frykten. Hvordan er det mulig at Trump nok en gang kan bli president? Eller: Den psykologiske langtidseffekten av å ikke svare på spørsmål.
Dato: 01.07.24
Du sitter i sofaen og ser Dagsrevyen. Det kommer en politiker inn i tv-ruta. Politikeren blir bedt om å svare på et spørsmål fra journalisten, for eksempel dette: «Hvorfor opplyste du ikke om at du hadde mottatt penger fra Oljeselskapet AS og derfor var inhabil når Stortinget skulle stemme over konsesjonene?» Politikeren sier: «Konsesjonene tildeles etter faste systemer, og vi forholder oss til det. I vårt parti er vi opptatt av at vi skal få til gode løsninger på norsk sokkel. Jeg kan ikke kommentere de interne drøftingene.»
Kan du tenke uten språk? Og hva kan språket få deg til å tenke?
Dato: 05.06.24
Tekst er den frie tanken nedfelt i et språklig bilde. Men i hvor stor grad er det mulig å holde tanken fast uten teksten? Og er det mulig å erkjenne tanken uten språket? Hvordan ser tanken uten det språklige ut? Kan vi forestille oss det?
Inne i hodene våre: Hva er det vi egentlig tenker? Og gjør? Om løgn og markedsundersøkelser.
Dato: 13.05.24
Faren min er 96. I fjor sa han at han skulle gå Birken på ski. Han ble forbannet da jeg spurte om hvor lenge det var siden han hadde hatt ski på beina. Han påsto det var for et par år tilbake, men vi kom frem til at det var i 1972. Likevel. Han hadde ingen vanskeligheter med å forestille seg seg selv gå. Han så seg selv gli fremover i sporene. Silkemykt.
Og der kilte det seg fast, gitt
Dato: 02.06.22
Jeg har et bilde jeg bare må få ut av hodet. Det ble puttet dit av en politiker en dag i forrige uke, og siden har det vært som limt fast.
«Å bli seg selv» av Irvin D. Yalom «En av årets beste bøker i 2017» skriver britiske The Guardian.
Dato: 01.11.18
I fjor høst kom den på norsk, og jeg fikk oversette. For ei bok! Irvin D. Yalom har gjennom sin karriere som psykiater pløyd dypt i sine pasientert liv. I denne boka vender han det terapeutiske blikket på seg selv. Han åpner fortellingen med et nattlig mareritt som peker tilbake på en hendelse da han var gutt. Han husker hvordan han ropte «hei meslinger» til ei jevngammel jente han passerte om morgenen på sykkel. I drømmen kommer hennes far og griper tak i ham og forteller ham alvorlig at det han sa, skadet henne. Den nattevåkne Yalom blir tvunget til å huske tilbake, innser at ropingen ikke var en engangsforeteelse, og blir dypt rystet av seg selv og sin oppførsel. «Empatiens fødsel» kaller han hendelsen, og den danner utgangspunkt for den egenrefleksjonen denne innsiktsfulle tenkeren, terapeuten og forfatteren byr på for leseren.
Hvordan komme til Nirvana uten å dø først?
Dato: 13.04.18
88 templer, 120 mil og 7 uker på veien mot Nirvana ble til 308 sider fullspekket med bilder og tekst. I tillegg får du en ren tempelbrosjyre med kart, info og tekst om alle de 88 templene. Japan er akkurat like fasinerende som du tror. Og mye enklere å reise i enn du frykter. Det handler bare om å finne nøkkelen inn. Sammen med Christine Istad (foto/design) ville jeg under huden på dette spennende landet, så vi bestemte oss for å gå Japans viktigste pilegrimstur der man tempel for tempel kan rense seg for sine negative bindinger og oppnå nirvana i dette livet. Slik tok vi oss skritt for skritt inn i den japanske hverdagen og kulturen. Underveis innså vi at nettopp denne reisen var nøkkelen til den hemmelige døra man ikke finner som turist. Det ble en eventyrlig ferd i det som er drømmenes land og solens rike. Vi møtte et annet Japan, åpne mennesker, fasinerende skikker, dyp tenkning, varme, glede, latter, omsorg – og en trygghet som en reisende overalt ellers i verden bare kan drømme om å oppleve.