tekst

Om meg

Dato: 09.06.24

Alt henger sammen

Alt jeg har drevet med har handlet om tekst, ideer, formidling og publisering. Og folk. Det er vel egentlig oppsummeringen. Jeg jobber og underviser parallelt i temaene kreativitet og kommunikasjon, og det har jeg alltid gjort, og i dette fagområdet lever også kursvirksomheten. Jeg vet ikke helt hva som er magien i å undervise, men på sett og vis er det en måte å dykke inn i temaene på. En metode for å forstå.

Bakgrunnen min:
Jeg er utdannet i akademia, og innen markedskommunikasjon og reklame lærte jeg strategisk tenkning og markedspsykologi. Via journalistikken fikk jeg møte de menneskene jeg tidligere mest hadde henvendt meg til på avstand, og samtidig fikk jeg utforsket ulike sjangere og min egen tekstlige form. Som redaktør i avisen Kreativ Forum og magasinet Reiser og Ferie kunne jeg utvikle et sammenhengende produkt, styre en redaksjon samt gjøre de store reisene, og gjennom tv jobbet jeg senere med talemanus og det visuelle, samt at jeg her møtte det store publikumet. I undervisningen ved Westerdals kunne jeg bruke alt dette i kombinasjon med idéutvikling og prosesstenkning, og det var også her jeg først holdt kurs.

REFERANSER

De fleste referansene gjelder kurs, men her er også noen eksempler på veiledning hvor jeg har jobbet en-til-en med skribenter eller oppdragsgivere som ønsket å utvikle en ide og et manus.

Karen-Elisabeth Sødahl
NTNU Trondheim


Kurs
Tusen takk for to flotte dager – en fantastisk oppdagelsesreise, som jeg vil bruke videre. Med en utrolig dyktig og inspirerende skribent. Veldig spennende.

Kurset ga en aha-opplevelse som gjorde det lett å komme i gang med å skrive. Kari jobbet på en måte som gjorde at jeg fikk kontakt med kjernen i meg selv, slik at skrivingen fløt lett. Hun skapte en trygg ramme og viste vei for hvordan jeg kunne utnytte egne ressurser jeg ikke visste jeg hadde. Kurset og Kari er noe jeg absolutt kan anbefale.


Linda Vik
Business designer, creative consultant og storyteller
Leder i Atelier Vik


Kurs
Før jeg tok skrivekurs hos Kari, hadde jeg lite erfaring med å skrive. Jeg hadde et ønske om å finne en metode og skrivestil som passet for meg, som jeg kunne bruke inn i både arbeidshverdag og egne prosjekter. Kurset var en veldig fin opplevelse, det var gøy, og Kari fikk meg til å føle meg trygg selv om jeg var i ukjent terreng.
Jeg satt igjen med mange gode teknikker for å komme i gang, og ikke minst lysten til å skrive. Det viktigste var kanskje at jeg også satt igjen med en selvtillit som gjorde at jeg har tort å gå ut med ting jeg har skrevet – for etter kurset har jeg skrevet flere artikler, og jeg har to bokprosjekter på gang. Og jeg har fa?tt masse gode tilbakemeldinger, gøy.
Denne har du kanskje sett eller hørt om:
Dette kan vi lære av bunaden, Kampanje
Bunadsteorien, Atelier Vik


Glenn Stenholm
Næringslivsleder


Veiledning
Å få Kari med på skriveprosessen var en velsignelse. Å få høre hva som er bra, og hva som er på viddene, var tilfredsstillende og smertefullt.
Men, mest av alt var det forløsende og inspirerende. Sparringen gav rakettfart på riktig retning, og stemmen min ble løftet flere nivåer.

For Glenn var jeg veileder. Han kom med en visjon og et manus som var ganske uferdig, som spriket i mange retninger, og endte med å ha to engelske forlag som begge ønsket å utgi boka. Alle som vet hvor vanskelig det er å få napp, vet hva det betyr.

Forfatter av To Theo. Kaikaku


Liv Evjan
Førstelektor på Høyskolen Kristiania

Kurs
Det var utrolig nyttig a? fa? verktøy og kunnskap om egen skriveprosess fra en som ba?de er knallgod pa? spra?k og struktur, men som ogsa? vet hvordan man skriver innenfra og ut.
Liv skulle skrive bok sammen med med Astrid Brodtkorb. Det ble boka Kreativ Yrkesvei.


Pippip Ferner
Billedkunster og plastaktivist

Kurs
Jeg har ved to anledninger vært på skrivekurs med Kari Gjæver Pedersen.
I utgangspunktet er jeg en visuell person og vant til å uttrykke meg gjennom tegning og maling.
Veldig ofte kommer jeg i situasjoner der jeg «må» skrive. Det kan dreie seg om søknader, prosjektbeskrivelser, innlegg, avisartikler mm.
På kursene til Kari fikk vi flere kreative verktøy vi kunne bruke for å få i gang skrivingen. Sperrene for å komme gang forsvant litt etter litt. Hun tok alle på kurset på største alvor og guidet oss gjennom frustrasjon og rare innfall.
Nå skriver jeg nesten daglig, og med stor glede. Jeg kan absolutt anbefale kursene hennes.

Månedens tegner, Tegnerforbundet:
Intervju og tegninger
Asker Bildende kunstnere


Kari Englund
Skriveentusiast


Kurs blir bok
Jeg ante ikke hva det dreide seg om da jeg ble med på «Fra kurs til bok», men tenk at du ledet oss til ei ferdig bok, det er jo stor reklame i seg selv.

For meg var du den tryggeste jeg kunne ha i denne situasjon. Et behagelig og ivaretagende menneske som skapte gode rammer for oss. Du fikk oss til å tro på at vi kunne bli forfattere på et halvt år, og vi ble det!!! Det var nok i stor grad tilliten du viste oss, og tålmodigheten. Og troen på prosjektet gjorde oss flinke.

Du er dyktig å undervise, ikke noe stress, alt kan prøves om igjen.
Så fikk vi oppgaver og ble sendt ut i byen, en og en. Jeg hadde så flotte opplevelser, erkjennelser jeg aldri hadde hatt før, jeg gikk inn i meg selv med oppgaven, studerte bygninger, folk og natur, og fikk alltid bra resultater med meg tilbake.

Når jeg ser på Kari-mappa, blir jeg forundret over alt du lærte meg. Og en ting er jeg sikker på: Å ha en god lærer når det grunnleggende skal på plass, er svært viktig, det er basisen for all skriving i fremtiden, og det fikk jeg av deg.

Forfatter for Sarpsborgs jubileumsbok i anledning tusenårsfeiringen:
Med Pensel & Penn, Østfoldmuseene


Mer generelle tilbakemeldinger
Det er alltid spennende å få tilbakemeldinger etter kurs. Å lage og lede kurs er jo veldig personlig, det er så meg, og det gjør meg litt hudløs. Men heldigvis – tilbakemeldingene har vært supre i alle år. Nå vet jeg jo med meg selv at dette er gode kurs. Jeg ser det i øynene og ansiktene til alle som er med, at det skjer noe vesentlig. Men likevel er spenningsmomentet der. Det er som på teater, alle forestillinger er nye, alle dager er nye, alle som er med er nye. Det genererer enormt med energi.

Kursdeltaker 1
Kurset har fått meg til å våge å skrive mer, gitt meg mer kunnskap og styrke som kommer til å gjøre jobben min lettere i hverdagen. Kurset skapte nye tanker om hvordan vi kan kommunisere med kundene og hvordan vi kan være mer tydelige.

Kursdeltaker 2
Veldig bra, veldig dyktig kursholder.

Kursdeltaker 3
Har kurset innfridd dine forventninger: JA!
Hva fungerte best for deg, og hvorfor: Å jobbe ned en tekst og formidle budskapet enkelt og med få ord.
Hva tar du med deg videre: Teknikker og bevisstgjøring.

Kursdeltaker 4
Kursholder var fantastisk herlig. Rett og slett superinspirerende.
Jeg er strålende fornøyd. Jeg har funnet en ny måte å skrive på, og det gjør at jeg nå synes det er kjekt.

Kursdeltaker 5
Kursleder? Super-duper fornøyd. Veldig inspirerende. Jeg tar med meg amøber og disneymetoden videre.

Kursdeltaker 6
Jeg tar med meg teknikkene videre. Og hvordan jeg kan jobbe med tekst.

Kursdeltaker 7
Kurset var helt klart over forventning. Hva som fungerte best: Hele pakken. Variasjonen. Jeg var overrasket over at jeg greide å skrive. Skrive mye. Det var veldig bra å jobbe både individuelt og i grupper. Lærte mye av det.
Hva jeg tar med meg videre? Mye. Å jobbe dypere med essens.

Kursdeltaker 8
Kurset var over forventningene. Utrolig bra og inspirerende kurs. Fått med mange bra teknikker til bruk i jobb, og fått opp lysten til å skrive ellers.
Bra med konkrete teknikker som man kan ta med seg tilbake på jobb, pluss måter å hente inspirasjon (sansing og people watching).

Kursdeltaker 9
Kursleder: Utrolig bra. Terningkast 6.

Kursdeltaker 10
Flott at det vi lærte kan brukes i alle typer kommunikasjon.
Best: Det å bli presset til å skrive historier. Kreative prosesser.

Kursdeltaker 11
Jeg har kommet mye nærmere å nå målene mine.
Hva jeg tar med videre: Teknikkene og metodene.
Kursleder var kjempebra. Hun har gjort en super jobb! Meget inspirerende og meget flink.

Kursdeltaker 12
Jeg trodde det var et mer tradisjonelt kurs med undervisning på tavle, men måten var befriende.
Best: Åpenheten, refleksjon, å skille bort det vi vanligvis gjør i jobben.
Videre: Selvinnsikt. Utvidet perspektiv.
Kursholder: Veldig bra. Behagelig. Inspirerende.

Kontaktinformasjon:
Kari Gjæver Pedersen
Mobil: +47-92280107
E-post: karigp@online.no
Instagram: karigjaever
Adresse: Vendelveien 56, 1397 Nesøya

Utdanning
Bachelor i pedagogikk (PPU), UIO
Diplomstudiet i Markedsføring, IFM/BI
Nordisk Mellomfag, Norrønt særemne, UIO
Nordisk Grunnfag, UIO
Kurs
NLP Master Practitioner, Mind Too
NLP Practitioner, Mind Too
Erfaring
30 års erfaring innen målrettet, kreativ kommunikasjon
25 års erfaring som journalist
25 års erfaring som studieleder, foredragsholder, veileder og kursholder ved skoler, høyskoler, for private og for næringslivet
Redaktør for markedsføringsavisen Kreativt Forum og for reisemagasinet Reiser og Ferie
Erfaring som programleder og manusutvikler for ulike tv-konsepter
Har skrevet flere bøker
Utvikler og holder skrivekurs for privatpersoner og bedrifter som ønsker å gi sine ansatte bedre skriveverktøy og større skrivetrygghet
Målrettet kreativ kommunikasjon
Jeg er senior innen markedskommunikasjon, og utvikler kommunikasjonskonsepter og kommunikasjonsideer som jeg til slutt forankrer i tekst. Dette er kompetanse som tradisjonelt ble brukt i reklame, men som etter hvert også har fått innpass i andre typer massekommunikasjon. Dette er fordi prosessene og metodene er effektive og presise i bruk, slik at det blir mulig å lage budskap som ikke bare treffer leseren, men som samtidig er engasjerende, informative og relevante. (Og hvem ønsker ikke det?)
På denne typen oppdrag jobber jeg alene, i team med ad, i et større team eller i andre konstellasjoner.
Journalistikk
Som fast leverandør av artikler, reportasjer, intervjuer og større tematiske saker til norske magasiner i en årrekke, har jeg fått dukke ned i utrolig mye spennende og ulikt. Det har vært saker som har gjort meg rasende, og glad, og overrasket.
Jeg kjenner jeg får puls bare jeg tenker på enkelte av dem.
Redaktøransvar
I en liten redaksjon, som i Kreativt Forum, blir du kjent med på alt. Det var en bratt og bra læringskurve. I Reiser og Ferie derimot var det mange mennesker og funksjoner og mer lederansvar, flere og mer omfattende strategier og konsepter å tenke på, og mer planlegging rundt kreativ overbygning og teamjobbing. Hvem skulle skrive, fotografere, reise? Hvordan skulle det visuelle innholdsmessige utvikle seg? Temanummer gjorde det mulig å gå både i bredden og dybden med utgivelser som blant annet Øyer, Seremonier, Mennesker, Vann, Tro.
En redaksjon er en levende organisme, og frilansende skribenter og fotografer er aldri kjedelige.
Undervisning
Hva er det med undervisning? Jeg vet ikke helt. Men sikkert er det at noen svinger en tryllestav ikke bare over dem som tar i mot, men også over den som formidler. Ikke rart man blir hektet. Jeg har undervist siden 1990, først som veileder og prosjektlærer ved flere av linjene og studieretningene på Westerdals ACT. Deretter var jeg i tre år studieleder ved linjen Tekst- og skribent på Westerdals School of Communication (samme skole, nytt navn). Etter 2 år i Nord-Norge, vendte jeg tilbake til Oslo og begynte å undervise på Westerdals Kompetanse. Det innebar for eksempel å holde påbygningskurs for Bachelorstudenter og kreative kurs for privatpersoner og bedrifter. Og dermed var jeg i gang; Jeg kunne begynne å utvikle kreative skrivekurs slik jeg er overbevist om at de må være for at folk skal vokse og gro.
Forfatter og oversetter
«Hvordan komme til Nirvana uten å dø først» kom ut i 2018. Den handler om «Hachijuhakkashojungyo», den sirkulære pilegrimsreisen på 1200 km til de 88 templene på Shikoku i Japan. Historien sier at når man har gått den, kan man oppnå Nirvana i dette livet, derav tittelen altså. Både reisen og boken gjorde jeg sammen med fotograf og billedkunstner Christine Istad.
Tidligere har vi også gitt ut tre kulturelle reisebøker for barn på Cappelen-Damm: «Min reise til Spania» (2001), «Min reise til Danmark» (2003) og «Min reise til Hellas» (2004). Illustratør Gry Moursund vant prisen «Årets vakreste bøker» to år på rad for illustrasjonene i Danmark-boken og Hellas-boken.
Barneboken «Norske vikingkonger, geniale erobrere og ville eventyrere», kom på Gyldendal forlag i 2005. Også den gjorde jeg sammen med Christine Istad. Illustratør var Anne-Britt Meese. Som forfatter ble jeg nominert til Kultur- og Kirkedepartementets pris for beste barne- og ungdomsbok i klassen fagbok for 2006.
En bokserie om meditasjoner kom på Notabene forlag i 2009. Illustratør her var Eva Christine Laszka.

I 2018 oversetter jeg «Becoming Myself: A Psychiatrist’s Memoir» av Irvin D. Yalom til norsk. Den får tittelen «Å bli seg selv: En psykiaters memoirer» og kommer ut på Cappelen Damm, Arneberg. For ei bok. Den har fulgt meg siden.
I 2018 oversetter jeg også Sadhgurus bok «Inner Engineering – A Yogi’s guide to joy» til norsk, og den får tittelen: Indre ingeniørkunst – en yogis guide til glede. Omslaget har likevel en annen undertittel: En yogis oppskrift til dyp glede. Boka kommer ut på Cappelen Damm, Arneberg.
Aktiv og aktivist
Nå – 2016Starter kunst-aksjons-gruppa Guerrilla Plastic Movement i 2016. Vi er en gjeng opprørte og engasjerte kunstnere og kreatører som jobber for et plastfritt hav. I alfabetisk rekkefølge: Pippip Ferner Apalnes, Liv Evjan, Hilde Kjepso, Christine Istad, Pernille Rosfjord, Vibeke Vigeland og meg. Vi rydder strender, natur og veier for plast og lager kunst som roper høyt. Det er blitt skulpturer, teaterforestillinger, dansedrama, scenografi, kunstutstillinger, aksjoner og nå sist «Plastarken på Smøla», et utsiktsrom bygget av plast fra havet, som ble innviet 10. mai 2024 med det offisielle Norge til stede.
Nå – 2014Styremedlem i KEM, Kunstnernes Eget Materialutsalg.
2016 – 2014En gjeng entusiaster deltok i prosjektet «Fra skrivekurs til bok», et utvidet skrivekurs med et ambisiøst mål, som de fullførte med stil. Prosjektet ble avsluttet våren 2016 med lanseringen av jubileumsboken Med pensel og penn i anledning av Sarpsborgs 1000 år som by. Prosjektleder og initiativtaker til prosjektet var Hilde Sørlie.
2016Deltok på Kunst Rett Vest 2016 på Dikemark sykehus som en del av Christine Istads prosjekt Introversion. Skrev og publiserte stedsrelaterte tekster i hele utstillingsperioden basert på fortellinger fra tidligere pasienter og pårørende.
2012Går over deler av Varangerhalvøya for å utforske samiske steder. Saivo er en del av et kommende prosjekt.
2009 – 2007Går pilegrimsturen «Shikoku Hachijuhakkashojungyo» sammen med Christine Istad. En reise på 1200 kilometer fra tempel 1 til tempel 88 i løpet av høsten 2007 og 2008. Finner min egen families japanske forhistorie. Det blir bok så klart.
2008 – 2007Jeg er leseombud i Tromsø fengsel og representert på nettsidene til «Leser søker bok» med en tekst knyttet til erfaringene som leseombud. En ting er sikkert: Jeg oppdaget kontekstens betydning.
2008Representert på undervisningsnettstedet «Ordfjord» (Aschehoug Utdanning) med utdrag fra boken «Norske Vikingkonger. Geniale erobrere og ville eventyrere.»
Stipender og heder
2022Prosjektstipend fra NFFO, oversettelse for Arneberg Forlag. Utgivelse 2024/2025.
2019Reisestipend forfatter fra NFFO X 3 i 2019, 2012, 2004
2019Reisestipend oversetter fra NFFO
2012Statens Kunstnerstipend våren 2012 for studieprosjektet i Varanger
2009Reisestipend for Japan fra Sasakawa Foundation
2006Nominert til Kultur- og Kirkedepartementets pris for beste barne- og ungdomsbok i klassen fagbok for barneboken «Norske vikingkonger, geniale erobrere og ville eventyrere»