tekst

«Å bli seg selv» av Irvin D. Yalom. Noen ganger er lykken å være oversetter.

Dato: 01.11.18

Irvin D. Yalom har gjennom sin karriere som psykiater pløyd dypt i sine pasientert liv. I denne boka vender han det terapeutiske blikket på seg selv. Han åpner fortellingen med et nattlig mareritt som peker tilbake på en hendelse da han var gutt. Han husker hvordan han ropte «hei meslinger» til ei jevngammel jente han passerte om morgenen på sykkel. I drømmen kommer hennes far og griper tak i ham og forteller ham alvorlig at det han sa, skadet henne. Den nattevåkne Yalom blir tvunget til å huske tilbake, innser at ropingen ikke var en engangsforeteelse, og blir dypt rystet av seg selv og sin oppførsel.

Les mer >>

Den hemmelige veien inn under huden på Japan

Dato: 13.04.18

88 templer, 120 mil og 7 uker på veien mot Nirvana ble til 308 sider fullspekket med bilder og tekst. I tillegg får du en ren tempelbrosjyre med kart, info og tekst om alle de 88 templene.

Les mer >>

Vikingkonger. Geniale erobrere og ville eventyrere. Nå kom de støyende ut fra Gyldendal forlag

Dato: 01.08.05

Jeg har vært hekta på vikingtig og middelader siden jeg var knøttliten. Den gangen syntes alle det var rart. Det var jo et sånt traurig tema. Jeg syntes de var håpløse, og brydde meg ikke. Dykket i stedet ned i historiebøker, tekster, dikt, og senere da jeg begynte å studere, fikk jeg lese norrønt språk. Jeg nøt det, men siden jeg var en lat pugger, kan jeg ikke så mye i dag. Men jeg er fortsatt lite interessert. Hva som lokker? Menneskene, tiden, stedene, kulturen, tankegodset og kunsten. Det er så utrolig rikt, og vi er så heldige som kan høste av det. Det er rett og slett en gave. Jeg surrer fortsatt rundt i utkanten av utgravningssteder med lett tåket blikk og ser for meg ting som har skjedd der. Folk som har bodd der, levd der, jobbet der. Kjedelig? Ikke et øyeblikk.

Les mer >>

Min reise til Hellas.
Nansen utvider horisonten, og vi er med

Dato: 01.08.04

Vi hadde lyst å dra til Hellas, og gjorde det. Tok med unger og kamera og notatbok og reiste midt på sommeren. Humpet på fly, båt, buss, mer buss, mer båt. Vi hadde gått gjennom alt med dem på forhånd, og opplegget var følgende: Bare dagsplaner og øyer. Planlegge om kvelden, dra neste morgen, reise, kule'n, oppleve greier, planlegge bok.

Les mer >>

Min reise til Danmark. Alt må oppdages, også de minste landene

Dato: 15.05.03

Hvilket land kommer man ikke utenom når det gjelder unger? Danmark konkluderte vi. Hvorfor? Fordi Danmark er lite, flatt og oversiktelig. Småpent. Akkurat passe når man er liten selv. Vi pakket sekkene og bilene og dro. Det ble en oppdagelsesreise i nærmiljøet, på bare en armlengdes avstand hjemmefra.

Les mer >>

Min reise til Spania.
En reisebok for den som vil reise på egne premisser, selv om man bare er seks

Dato: 01.11.01

Tenk deg følgende: Du er seks år. Du skal på ferie. Du legger deg om kvelden og neste morgen sitter du på et fly eller en båt. Så, når kvelden kommer igjen, er du fremme og sitter på sengekanten på en ukjent seng. Hvor er du?
Inne i hodet ditt har du ikke noe bilde av verden, land, grenser, folkeslag og vaner. Du vet lite om distanse og hastighet og tilbakelagte kilometer. Med andre ord: Du registrerer at du har reist, men så?
Som voksen ville du jo ikke synes det var noe særlig i bli dumpet på et jeg-aner-ikke-hvor-sted. Det fratar deg alle muligheter for å forstå omgivelsene dine, ut over det helt umiddelbare. Men ungene, de har det sånn hele tiden.

Les mer >>