tekst

Det finnes hoteller. Og så finnes det Raffles

Dato: 02.06.24

Historien om Raffles Grand Hotel d’Angkor Siem Reap begynner med fortellingen om fransk kolonialisme, om Indokina, om Kambodsja, om rikdom, makt, nysgjerrighet. Og om Khmer. (Magasinet Det gode liv).

Les mer >>

Treningserkjennelsens grelle fasit

Dato: 08.09.23

29787. Det kan ikke være mulig, tenker jeg, og det er det ikke. Jeg har glemt å nulle ut den nådeløse djeveltelleren, og sannheten ligger på noe over 14.000 skritt. Ikke verst det heller, egentlig. (Allers)

Les mer >>

Mysteriet Joronn Sitje

Dato: 15.06.23

Hvem var den mystiske og gåtefulle Joronn Sitje? Malerinnen som kom, vant og forsvant, og som på en underlig måte delte livsvalg med Karen Blixen. (Magasinet Det gode liv. Foto: Messel Forlag)

Les mer >>

Kroppen full

Dato: 13.06.23

Hvor skal man begynne? Med at Arve Tellefsen sitter i en stol i en sal i Den Gamle Logen i Oslo? Ja, hvorfor ikke. Han sitter lett tilbakelent. Han har grått hår og mildt blikk og ellers en slags ubestemmelig letthet over seg. Bak ham ruver et maleri av Henrik Ibsen, som er tung. På et bord bak Tellefsens rygg ligger fiolinen. Det er vel egentlig den det handler om. (Henne. Foto:

Les mer >>

Galskap kontra genialitet

Dato: 02.05.23

Må man være gal for å være genial? Det er i hvert fall ting som tyder på at det hjelper.

Les mer >>

Tro. Hva er vel det for noe rabalder?

Dato: 29.07.20

Det er ikke det første som slår en, når man ser priorinnen og instruktøren ved siden av hverandre, at de var russ sammen. Men de var det. Siden har de vært venner.
Nå setter hedningen Winge opp Bilbelen på Nationaltheatret. Det skal bli en sekstimers seanse som kan komme til å snu opp ned på mye, både forestillinger og vrangforestillinger, hvis det skulle være noen forskjell på det. (Magasinet Det gode liv. Foto: Kari Gjæver Pedersen)

Les mer >>

Alt om meg. Og min mor

Dato: 01.06.20

Hvordan er det å være mor og datter? Synes du det høres ut som et enkelt spørsmål? Glem det. (Henne. Foto: Ragnar Hartvig.)

Les mer >>

Frognerbaderne.
Eller: Vann i munnen (Arkiv)

Dato: 01.05.20

Klokken er seks. Det er altfor tidlig å stå opp, men jeg gjør det. Jeg titter ut av vinduet. Det regner. Skyene henger lavt og er søkk sure. Gradestokken står på ni. Jeg ser nedover den mørke, våte gangveien. Det går en duknakket sjel der ute. Det blåser en grå vind gjennom frakkeskjøtene hans. Skal jeg ut der i bikini? Jeg fryser pingviner ved tanken. (Magasinet Eva) Jeg finner fram den todelte lille blomstrete saken fra Italia i fjor. Den ligger der som et minne om varme, hvite strender og duften av sololje. Den ligger under en fleecegenser, en longs og et par raggsokker. Den kjennes korrekt i forhold til omstendighetene. Det er ingen deler av kroppen min som har lyst til å bade ute idag. Ikke en tå engang. Men jeg kan altså ikke velge. (Magasinet Eva. Foto Mona Nordøy)

Les mer >>

Winges metode

Dato: 23.06.19

Viktoria og Stein Winge spiller far og datter i tv-serien «Koselig med peis». Der svir relasjonen seg en anelse i kantene. Men hvordan har de det i det virkelige livet, der de er far og datter på alvor? Er det mulig å leve og arbeide så nært uten at noe tar fyr? (Magasinet Henne. Foto: Ragnar Hartvig)

Les mer >>

Jeg skal gi deg alt så du ikke trenger meg

Dato: 10.06.19

Lillian og Alice Angelica Müller sitter ved siden av hverandre i en sofa i Oslo, Norway. De har vært mor og datter i 21 år. Begge bor i Los Angeles, men ikke i samme leilighet. Alice har bodd fire år for seg selv. Det skulle man sannelig ikke tro. Eller kanskje Lillian bare har glemt det. (Henne. Foto: Ragnar Hartvig.)

Les mer >>