tekst

Tekst, hva er det? (Tusenkronersspørsmålet.)

Dato: 05.06.23

Jeg tror ikke jeg skal påta meg å si hva tekst er. Ganske enkelt fordi jeg ikke har skjønt det helt. Ennå, får jeg si. Det kan jo hende det kommer en dag. Men enn så lenge, altså. Et forsøk. Tenk på alle bokstavene du er så vant til å se trykt på papiret, eller tenk på håndskriften, kanskje i blekk om teksten er skikkelig gammel. Og så går det i rader bortover, flere under hverandre, kanskje hele arket nedover. Det er tekst.

Les mer >>

Tekst? Den tar vi nederst til høyre så den ikke forstyrrer layouten

Dato: 01.06.23

Jeg husker da jeg begynte å jobbe i byrå. Da var det ad-en som var viktig. Kundene og sjefene brukte timer i møtene på å diskutere bilder og layout, mens ad-en spant rundt som en gud og sa masse groovy ting om farger og påvirkning. Til slutt pekte de på de tre-fire strekene som gjerne stod litt diskret plassert et eller annet sted nederst på skissen, og sa: «Og så må vi ha noe tekst der.» Det var viktig at den sto nederst, for den måtte ikke forstyrre layouten, det var de klare på.

Les mer >>

Tekst i fengsel: Hva innebærer det å være leseombud? Eller: Kontekst er en håndfast ting. (Artikkel for Leser søker bok, Litteraturhuset)

Dato: 06.02.23

Første gang jeg kom til fengselet var det for å holde skrivekurs for de innsatte på lukket avdeling. Vi jobbet i tre dager med tekster og egen indre virkelighet i et klasserom fylt av sent vinterlys, og løftet man blikket fra teksten man satt med for å kjenne på tanken man hadde fått tak i, så man rett ut i luftegården. Der lå snøen forsiktig utover. Det lignet ganske mye på en litt for naken skolegård – en slik lekeplass som det er altfor mange av rundt omkring i Norge, et sted uten flukt og fristelser. Men muren her var høyere.

Les mer >>