tekst

En ide er ikke bare en løs tanke, men en grunnleggende og bærende plattform som kan holde teksten sammen helt til siste punktum. Slike ideer daler ikke bare ned i fanget ditt fra ingenting. Ideer kommer gjennom en prosess. Den prosessen lærer du på skrivekursene mine. Blant mye annet.

Det skumle, blanke arket.
Fra ingenting til idé

Dato: 08.07.24

Det blanke arket er ikke skummelt fordi det er blankt, det er skummelt fordi det fanger deg straks du plasserer noe på det.
 

Bli med på skrivekurs i Roma 4. og 5. oktober 2024.

I det øyeblikket du har satt den første bokstaven på den åpne flaten, blir mulighetene dine begrenset. Den er ikke åpen lenger. Den er i prosess. Har du for eksempel skrevet en h, er det blitt færre valgmuligheter for hvilken bokstav som kan komme etterpå. Føyer du så til en a, blir det enda trangere. Alfabetet skrur seg til. Teksten blir en pil som velger retning. Hvor mange ord begynner på ha? Ha-ha? Hav? Halt? Halvt? Hat? Hatt? Hanske?
Hva kan man skape av det?

«Ha-ha», sa han. «Du tror du er morsom, men du er bare patetisk.» Han satte fra seg koppen og snudde seg mot henne. «Jeg tror jeg har fått nok.»

Eller:
«Havet utenfor Norskekysten skjuler mange hemmeligheter. Mange båter har forlist og sunket her gjennom århundrene.»

Eller:
«Halvt dyr og halvt menneske, det går jo ikke an!»
«I gresk mytologi går det meste an.»


Eller:
«Hvis man kan tenke seg hat som et flytende stoff, fløt det av hat i øynene hennes.» Axel Sandemose i Alice Atkinson og hennes elskere.

Eller:
«Damer kan beholde hatten på i kirken og under en uformell lunsj, men ikke til middag om kvelden eller i teateret.» Fritt etter Skikk og bruk.

Eller:
«En hanske av Bjørnstjerne Bjørnson tematiserte 1800-tallets praksis av ulik seksualmoral for kvinner og menn.»

Altså sitter man der med det blanke arket, litt redd for å starte, slik at ufriheten øker for hvert tasteslag. Da er det fint å ha funnet ut hvor du vil med teksten. Vil du til Å? Da er det jo bare å hagle ned alfabetet. Eller vil du til noens hode og hjerte? Se det! Da må du finne veien dit.

Det krever svar på en del spørsmål. Hva ønsker du å skrive om? Hvilket innhold har du å by på? På hvilken måte vil du gjøre det? Og hvilket språk skal du ikle teksten på reisen? Dessuten må du selvsagt tenke på hvilken læring leseren skal sitte igjen med når alt er ferdig lest. Skal hen være på kokepunktet av raseri? Oppløst i tårer? Eller rede til å redde verden?

Uansett hva svaret er, er spørsmålet: Hvor er ideen? Det er alltid spørsmålet. Du kan surre rundt i masse gode tanker, men det er i det øyeblikket du setter deg ned og driller frem ideen, euforien senker seg over deg. Da skjønner du hvor du er. Hvor du skal. Og hvordan du skal gjøre det.
Og be meg ikke forklare hva som skjer, for det kan jeg ikke. Jeg kan lære deg det tekniske, metodene, fremgangsmåtene, men aha-opplevelsen skaper du helt på egen hånd.

 

To dagers skrivekurs i Roma den 4. og 5. oktober 2024.
Sted: Circolo Scandinavo, Skandinavisk Foreningens Kunstnerhus, via Raimondo di Capua, 12.


Har du noen gang skrevet noe som er så viktig at folk har stiftet det til veggene?