tekst

Min reise til Spania.
En reisebok for den som vil reise på egne premisser, selv om man bare er seks

Dato: 01.11.01

Tenk deg følgende: Du er seks år. Du skal på ferie. Du legger deg om kvelden og neste morgen sitter du på et fly eller en båt. Så, når kvelden kommer igjen, er du fremme og sitter på sengekanten på en ukjent seng. Hvor er du?
Inne i hodet ditt har du ikke noe bilde av verden, land, grenser, folkeslag og vaner. Du vet lite om distanse og hastighet og tilbakelagte kilometer. Med andre ord: Du registrerer at du har reist, men så?
Som voksen ville du jo ikke synes det var noe særlig i bli dumpet på et jeg-aner-ikke-hvor-sted. Det fratar deg alle muligheter for å forstå omgivelsene dine, ut over det helt umiddelbare. Men ungene, de har det sånn hele tiden.

Jeg var reiselivsjournalist og venninnen min Christine (Istad) var fotograf. Vi dro våre fire småttinger (to jenter og to gutter) rundt på diverse egenkreerte ferieturer, vi brukte mye tid på å snakke med dem om hvor vi skulle og hva slag sted det var, og etterhvert ble spørsmålet påtrengende: Hvis ungene IKKE får vite noe om reisemålet på forhånd, hvordan skal de da kunne ta det de opplever inn over seg? Og hvordan skal de kunne fatte erfaringene?
Svaret var innlysende enkelt: Det kan de ikke.

Så vi bestemte oss for å lage en reisebok som gjorde noe med akkurat det.

Resultatet ble «Min reise til Spania». Lesegruppen er fra rundt 5 år og oppover (når de kan lese lette tekster selv), og boken begynner hjemme med at de selv pakker sekken sin (den de skal ha med på flyet eller i bilen eller båten) med spilleting, bokting eller andre greier. Da må de jo tenke gjennom hva de skal gjøre, og hva de liker å drive med.
Og deretter kommer alle de andre oppslagene med hva folk holder på med i Spania, hva slag mat de spiser og drikker, hva de leker, hvorfor de liker tyrefekting, hvordan de kler seg, hva slags hårfrisyrer de har, hvilke fotballag de heier på, hvilke kunstnerne som er kjente pluss alt som er særegent for Spania, og det er mye.

Med på laget fikk vi den fantastiske illustratøren Gry Moursund og med henne kom Nansen. Vår hovedfigur. Holé.

Boken fikk super mottakelse, og vi satt og svarte på spørsmål på Tett på Nett i VG, og vi fikk fine omtaler.


VAGABOND
Sett med voksnes øyne: Enkelt og morsomt – veldig morsomt. Teksten er akkurat passe lett eller passe vanskelig, og tegningene kaller på smilet – hele tiden. Endelig en god reisebok for barn!


Reiser&Ferie
Unger har mange rare spørsmål, og barn som skal til Spania har nå en bok som kan gi svar.
Meningen er at det etter hvert skal bli en serie med slike rare og humørfylte reisehåndbøker for de minste.


Afteposten
"Min reise til Spania" er en fargerik liten bok, røft innbundet, som inneholder flere hundre notiser om hvoredan pakke reisesekken, om Spanias historie, byer, dyr, penger, fotballag og masse mer.
Barn som nettopp har vært i Spania sa om boken: "skrevet på en fin måte uten lange avsnitt" og "fint med hunden Nansen som gjennomgangsfigur".


Vårt Land
"Min reise til Spania" – en helt ny variant av arten reisehånd-bøker. Den er for barn, den er knubben og deilig og holde i, med robust spiralrygg, den er fargerik og den inneholder morsomme illustrasjoner i tillegg til de mer faktapregede. Den inviterer til lesning på kryss og tvers.
Damene må ha hatt det moro mens de laget boka. Den strutter av kreativitet.


Sarpsborg Arbeiderblad
Det er mye nyttig å lese om Spania og mye viktig og morsom informasjon. Blir boken brukt som den skal, blir ikke dagene og kveldene lange i Spania. Er du flink til det, glemmer du aldri nettopp denne turen til Spania.

Se relatert PDF-fil


Min reise til Spania.