tekst

Jeg måtte finne den grunnleggende ideen


Sak: Nytt boligprosjekt for Solon Eiendom

Dato: 13.07.15

Solon Eiendom skulle bygge boområdet Jessheim Hage, og jeg skulle skrive teksten til en presentasjon som allerede var løst visuelt. Ikke alltid like enkelt, men denne gangen gikk det fint. Jeg så at området ville bli spesielt, at husene ville være like, men med individuelle forskjeller også i eksteriøret. Jeg syntes det så organisk ut.

Så dro jeg ut til eiendommen og stod på sletta der og lot tankene drive.
Det resulterte blant annet i de to tekstene nedenfor.

Innledningen:
Det sies at ingen snøfnugg er like

Tenk litt på hva det innebærer, men ikke for lenge. Det er ikke bra for hodet. Hvor mange fnugg finnes det for eksempel i Jotunheimen? Eller på Nordpolen? Ja, vi bare nevner det. Med fingeravtrykk er det litt enklere. Dem finnes det kun litt mer enn 7 milliarder håndsett av. Bare å telle. Men hvor vil vi hen med alt dette? Frem til at Likt, men ulikt, er et vesentlig og grunnleggende prinsipp i verden. Ta hva du vil: mennesker, bøfler, kyllinger, steiner, hus. I så måte har vi ikke kommet opp med noe revolusjonerende. Overhodet ikke. Vi har rett og slett bare kopiert en god ide. På bildet til venstre ser du det hele ovenfra. 77 boliger med ulike planløsninger, størrelser og fasader. Når du ser det i et slikt perspektiv, er det lettere å få øye på både likhetene og forskjellene. Kall dem individuelle hus i rekke eller rekkehus. Det er egentlig uvesentlig. Vårt mål er at folk skal kalle dem hjem.


Om stedet:
På enga
der du skal bo


Så her står du? På ei eng. Med gress til knærne. Skal du bo her?
Ja, det skal du kanskje.

Det handler om forestillingsevne. Der den lille tua er nå, kommer kanskje kjøkkenet til å være, ved det høye sivet er stua og ved bjørka er soverommet. Og ellers? Det surrer en humle i entreen. Eller er det barnerommet? Ikke godt å si.

Du er ikke den første som står slik og prøver å kikke inn i fremtiden.
Å finne et sted å slå seg ned, begynner gjerne på den måten. Man finner et område. Sjekker det ut. Bestemmer seg.

Men hvorfor flytter vi på oss i utgangspunktet? Flytter vi fra, eller flytter vi til?
På Jessheim har det historisk handlet om to ting.
Først kom jernbanen, og den lokket med seg mennesker. Men så kom flyplassen, og da tok det virkelig av. Nå er Ullensaker en av de raskest voksende kommunene i Norge, nummer to etter Rennesøy i Rogaland, faktisk. Fortsetter det på samme måten, kommer det til å stå folk på flere av engene i området om ikke lenge. Følg med.

Så hva er det som er så fristende akkurat her? Bortsett fra at man kan reise kjapt til utlandet? Muligens at denne enga har en rekke kvaliteter som Roma og Paris ikke har.
Overrasket?
Ikke vær det.

Jessheim har mye å by på.

Her finner du Jessheim Videregående skole og Romerike Folkehøgskole.
Eidsvoll Ullensaker Blad og Lokalredaksjonen til Romerikes Blad holder til her.
Ullensaker Kulturhus med kino og teater ligger her.
Jessheim har egen Jazz- og bluesklubb.
Hvert år arrangeres Jessheimdagene som er en blanding av handelsmesse og konserter. Det er som regel i august.
Tjernfestivalen er også en årlig foreteelse. Det er en dugnadsfest ved Nordbytjernet, og blir arrangert av lag og foreninger i Øvre Romerike. Masse aktiviteter, mat, konkurranser, piknik, utstillinger, underholdning og mer.
Fotballklubben Ullensaker/Kisa, som hører til her, spiller i 1. divisjon.
Nordbytjernet ligger én km utenfor sentrum. Det er et populært rekreasjonsområde med turvei som passer også for rullestol og barnevogn. Her er et spennende planteliv og fugleliv, og du kan se både toppdykker, sivhøne og sothøne. Fra tjernet går det stier og løyper inn til Vestmoen og videre til Olaløkka på Sand og til Ringbanen på Gardermoen.
Hovinfjellet kan du dra til året rundt. Her brøytes det om vinteren, og om sommeren er det sykkelveier, stier og et flott bærterreng. Ta med bøtte.
Holtmarka er masse brukt og er flott å gå tur i. Her går det også en sti til Røverskansen som opprinnelig var en bygdeborg. Hvamsætertjern brukes både til bading og fisking.
Langelandsfjellet er ofte kalt Jessheimmarka. Et stort antall stier, variert terreng, lysløype.
Sand er et område med mange aktivitetsmuligheter. Her ligger Ullensaker Golfklubb, og det er anlegg for å trene langrenn, alpint, skiskyting, vannski, basket, bordtennis, rullebrett, aerobic, dans. For å nevne noe.
Ved Gjestadhagen er det fotballbaner og idrettsanlegg.
I sentrum finner du alt du forventer av en moderne småby, også Jessheim Storsenter med 145 butikker, deriblant Vinmonopol og reisebyrå.
Jessheim har ellers mange kulturminner, verneverdige bygninger og en interessant historie.
Vest for byen ligger den gamle kongegraven Raknehaugen. Dette er Nordens største fornminne. Den er 45 meter på langs, 15 meter høy og konstruksjonen er datert til ca 548-546 e.Kr.
Hvem var Rakne?
Det sies at han var en mektig konge 1500 år tilbake. Hvor han kom fra vet ingen, men en dag var han altså her. På denne enga. Kanskje var det sol og grønt. Kanskje luktet det deilig. Muligens hadde han familien og mennene sine rundt seg. Og så må han ha bestemt seg for at Jo da, her kan jeg bo.
Og slik ble det.
Han var ikke nok den eneste som så etter gode boområder de årene. Dette var folkevandringstiden, og folk flyttet på seg over store områder.

Egentlig er den vel ikke over ennå.

Se relatert PDF-fil


Jeg stilte meg her og lot meg synke inn i landskapet, mens jeg tittet inn i det fremtidige huset. Kall det gjerne en reisefortelling. (Byrå Børresen & Co.)