tekst

Tekst, hva er det? (Tusenkronersspørsmålet.)

Dato: 16.11.16

Jeg tror ikke jeg skal påta meg å si hva tekst er. Ganske enkelt fordi jeg ikke har skjønt det helt. Ennå, får jeg si. Det kan jo hende det kommer en dag.
Men enn så lenge, altså. Et forsøk.

Tenk på alle bokstavene du er så vant til å se trykt på papiret, eller tenk på håndskriften, kanskje i blekk om teksten er skikkelig gammel. Og så går det i rader bortover, flere under hverandre, kanskje hele arket nedover.
Det er tekst.

Men ett ord er også tekst.
Og to ord er tekst, og to ord ved siden av hverandre er en tredje tekst.
De går opp i en høyere enhet hele tiden. Det får meg til å tenke på det høyeste primtallet som man fortsatt leter etter, og som man sikkert finner en dag, bare for straks å begynne å lete etter det som er enda høyere.

Når du jobber med tekst, må du derfor slite deg gjennom en haug med nivåer hele tiden. Først finner du ordet, og så setningen, og så setningen som skal henge sammen med setningen, og så avsnittet, og så alle avsnittene, og så kapittelet, og så boka. Og når du så retter en av setningene, må du rette alle, tilpasse alle. I tillegg må du holde orden på begynnelsen, slutten og innholdet, dramaturgien og stilen og strukturen. Og når du er ferdig med alt, vil folk uvergelig sammenligne det med det forrige du skrev, uavhengig av hva det var.

Det er en ganske rask vei til galskap. Eller langsom.
Jeg har mange ganger tenkt at folk som ikke jobber med tekst, ikke helt skjønner hva du driver med.

De tror bare at du somler.


Tryllesettet.